en bred och levande vänsterdebatt med förankring i marxistisk idétradition

Konferenser

CMS har under de senaste åren arrangerat två konferenser på ABF-huset i Stockholm, och kommer under hösten 2019 att organisera en tredje:

2013 års Marxkonferens var en stor framgång med över 2 000 deltagare och medverkande som Nina Björk och Michael Heinrich. 2013 års konferensen fokuserade på hur vi kan formulera en radikal samtidskritik och ställde frågan: vad kan Marx analys och systemkritik erbjuda för att förstå dagens samhälle?

2016 års Marxkonferens hade siktet inställt på politiska öppningar och kampen för en värld bortom kapitalismen, under parollen ”Att förändra en förändrad värld”. Marxismen ska som bekant inte bara hjälpa oss att förklara världen utan också hur vi kan förändra den. Frågan vi ställde oss här var alltså: hur kan vi koppla våra visioner om en annan framtid, till våra konkreta analyser av dagens samhällsförhållanden?

Efter dessa är det nu dags för Marx2019. Den här gången är temat ”Klimathotet och kapitalismens död”. Det är hög tid att vi slutar behandla de skenande klimatförändringarna som en bifråga: det är i slutändan meningslöst att kämpa för socialismen om jorden redan blivit obeboelig. Klimathotet är samtidigt det yttersta beviset för kapitalismens omöjlighet: ett system som bygger på ständig och gränslös tillväxt kan inte leda till något annat än klimatapokalyps.

Marx 2019 ska vara en mötesplats för alla som inspireras av Marx eller utgår från marxistiska teorier i forskning, författarskap, politik och aktivism. Bidragen som presenteras får dock mer än gärna kommunicera med andra teoretiska, politiska och organisatoriska traditioner än den marxistiska.