Marx22

CMS har under de senaste åren arrangerat tre konferenser på ABF-huset i Stockholm, och den 28–30 oktober 2022 är det dags igen. Temat för Marx22 är den ursprungliga ackumulationen.

Varför uppstod kapitalismen och varför fortsätter den att existera? Karl Marx menade att vi behövde förstå kapitalismens blodiga förhistoria för att kunna förstå och förändra samhället i framtiden. I en tid där allt – från sjukvård och vatten, till våra känslor och den yttre rymden – har förvandlats till varor är det viktigare än någonsin att tänka kring kapitalets ackumulationsprocess.

Inför konferensen Marx22 efterlyser vi nu förslag till sessioner, paneler och uppsatser från forskare, aktivistnätverk och andra intresserade som vill belysa huvudtemat med hjälp av teoretiska verktyg och praktiska exempel som anknyter till Marx eller den marxistiska traditionen. Vi välkomnar historiska perspektiv på den ursprungliga ackumulationen lika väl som analyser av hur liknande plundringsprocesser fortskrider i dag. Temat kan behandlas teoretiskt eller empiriskt, och med utgångspunkt i ekonomiska, sociala, politiska, kulturella, ideologiska eller ekologiska perspektiv. Sist men inte minst eftersöker vi bidrag som lyfter fram progressiva alternativ och visioner om ett samhälle som bryter med den ständiga vinstjakten.

Call for papers finns här på svenska och engelska.

Tidigare konferenser

2013 års Marxkonferens var en stor framgång med över 2 000 deltagare och medverkande som Nina Björk och Michael Heinrich. Konferensen 2013 fokuserade på hur vi kan formulera en radikal samtidskritik och ställde frågan: vad kan Marx analys och systemkritik erbjuda för att förstå dagens samhälle?

2016 års Marxkonferens hade siktet inställt på politiska öppningar och kampen för en värld bortom kapitalismen, under parollen ”Att förändra en förändrad värld”. Marxismen ska som bekant inte bara hjälpa oss att förklara världen utan också hur vi kan förändra den. Frågan vi ställde oss här var alltså: hur kan vi koppla våra visioner om en annan framtid, till våra konkreta analyser av dagens samhällsförhållanden?

Marx2019 hade temat ”Klimathotet och kapitalismens död”. Det är i slutändan meningslöst att kämpa för socialismen om jorden redan blivit obeboelig. Klimathotet är samtidigt det yttersta beviset för kapitalismens omöjlighet: ett system som bygger på ständig och gränslös tillväxt kan inte leda till något annat än klimatapokalyps.

Marxkonferenserna ska vara en mötesplats för alla som inspireras av Marx eller utgår från marxistiska teorier i forskning, författarskap, politik och aktivism. Bidragen som presenteras får dock mer än gärna kommunicera med andra teoretiska, politiska och organisatoriska traditioner än den marxistiska.