Solidaritet och krishantering för marxister
I detta nyhetsbrev hittar du tung läsning i form av både nya och nyöversatta böcker samt en sprillans avhandling i didaktik. Mycket handlar om tiden vi befinner oss i, alltså kristiden.
Månadens andra tema är Palestinasolidaritet. Det sista studentlägret är rivet, men det akademiska motståndet mot krig och ockupation fortsätter. Och det växer! Även den judiska solidaritetsrörelsen växer och fler och fler väljer att ta avstånd från sionismen. Läs om detta i en utmärkt artikel, delvis författad av CMS styrelseledamot Olof Bortz.
P.S.
Många har skickat tips på innehåll till nyhetsbrevet denna månad (TACK) och allt kom inte med. Men håll utkik framöver!
Solidaritet och motstånd inom akademin
Nästa vecka startar seminarieserien Country of Words som är ett samarbete mellan palestinska och svenska universitet kring politiskt, poetiskt och kulturellt berättande. Bland föreläsarna finns den palestinske författaren och poeten Anwar Hamed, litteraturvetaren Sumaya Haj som är verksam vid Birzeit universitet på Västbanken och Layal Ftouni som forskar kring genusvetenskap och kritisk teori vid Utrecht universitet i Nederländerna.
Seminarierna hålls på Zoom varannan tisdag kl 17 svensk tid med start den 2 december. Mer information inklusive länk till anmälan och läsanvisningar för de första tillfällena finns på sidan för kursbeskrivningen.
Country of Words arrangeras av arbetare och studenter inom den svenska akademin som stödjer Palestina, och organiserar sig under akronymen WASSAP. Läs även deras rapport om akademisk bojkott här.
Med Kapitalet i tiden
Capital – Kapitalet har kommit i engelsk nyöversättning av Paul Reitter under hösten. Översättningen är den första på 50 år och den är baserad på den senaste tyska utgåvan som Marx själv reviderade.
Förordet är skrivet av ingen mindre än Wendy Brown, och en version av det finns att läsa hos The Nation.
Läsning för krishantering 1
Vi lever i en tid av kriser. Växande klassklyftor, politisk polarisering, stormaktskonflikter och hotet om ekologiskt sammanbrott skapar ett tillstånd av maktlöshet, där livet reduceras till att reagera på hotfulla skeenden utanför vår kontroll.
Så bra då att Toivo Jokkala och CMS styrelseledamot Per-Anders Svärd har författat tjugosju teser om samhällsförändring underifrån där de förklarar varför vi befinner oss i kris och hur vi tar oss ur den.
Läs mer om boken Rörelsesocialism (Verbal 2024) här och hör författarna prata om boken både i Stockholm på Socialistiskt forum och lite längre fram i Göteborg.
Läsning för krishantering 2
Det är som sagt krisernas tid och kulturgeografen Ståle Holgersens bok med just den titeln – Krisernas tid (Daidalos 2022) – har just kommit ut i engelsk översättning. Läs den för att förstå förhållandet mellan kris och kapitalism, relationerna mellan ekonomiska och ekologiska kriser och vad som behövs för att tackla den pågående klimatkrisen.
Köp Against the Crisis: Economy and Ecology in a Burning World (Verso 2024) och stöd ett förlag som också befinner sig i kris.
Ny doktor i didaktik
CMS eminenta styrelsemedlem och kassör Olle Uppenberg disputerar i nästa vecka med sin doktorsavhandling i didaktik: Filosofins ämnesdidaktik. Disputationen äger rum på Uppsala universitet men går även att följa via Zoom. Avhandlingen är tillägnad ”dig som undervisar i filosofi” och finns för nedladdning i sin helhet här.
Månadens liberala skandal
Som avslutning vill vi uppmärksamma Liberalernas vräkning av tältlägret på Gazaplatsen i Göteborg. När bara ett av alla tältläger för Palestina på universitet och högskolor runt om i världen återstod i november 2024 såg Liberalerna sin chans. Med hänvisning till demonstrations- och yttrandefriheten (sic!) sökte de tillstånd för en egen manifestation på samma plats och lyckades på så sätt få polisen att vräka studenterna. Många svek ska vi minnas, långt efter att folkmordet upphört och Palestina en dag befriats.