Kategorier
Nyhetsbrev

Dags för vardag och revolutionära rutiner

Hej! Nu är vi tillbaka på banan igen efter sommaren och ser fram emot höstens studiecirklar och evenemang. I månadens utskick finns både klassiska cirklar på olika orter, forskareseminarium, releasekalas med panelsamtal och en större konferens.

Dags för vardag och revolutionära rutiner

Hej! Nu är vi tillbaka på banan igen efter sommaren och ser fram emot höstens studiecirklar och evenemang. I månadens utskick finns både klassiska cirklar på olika orter, forskareseminarium, releasekalas med panelsamtal och en större konferens. Gott om kontaktytor för att tänka gemensamt och skapa samhällsomstörtande strukturer.

Med vardagen kommer ju sådant som skola och politisk verklighet som kan vara lite tungt ibland. Fin läsning på dessa teman finns då i form av två artiklar, författade av ledamöter i CMS styrelse. Tänk om det inte finns ett rättvist sätt att mäta kunskap och Att det går bra för alla som “gör rätt för sig” är en högerfantasi heter de (och förhoppningsvis ska de fortsätta att vara olåsta ett tag till). Läs och lär!


Studera mera

Nu till helgen den 26 augusti sammanstrålar alla sommarcirklare som läst Quinn Slobodians Crack-up capitalism – Market radicals and the dream of a world without democracy(Metropolitan Books, 2023) på Kafé Marx i Stockholm. Lördag klockan 11 är det dags och mer information finns på Facebook.

Första veckan i september startar inte mindre än tre cirklar i Stockholm och Uppsala.

Måndagen den 4 september är första träffen för ’Black Studies and Marxism: the Practice of Disorder’ med texter på engelska, men samtal både på svenska och engelska. Gruppen kommer att träffas varannan måndag, totalt åtta gånger på Porten (Kungsgatan 84) i Stockholm. Mejla cirkelledaren elliot.mason@engelska.uu.se för att anmäla dig.

Dagen efter rullar CMS Uppsalas Kapitaletcirkel igång igen. Första träffen blir ett uppsamlingstillfälle där vårens läsning summeras, sedan fortsätter studiecirkeln varannan tisdag med start den 5 augusti klockan 19. Cirkeln arrangeras i samarbete med ABF Uppsala och träffarna hålls på ABF på S:t Persgatan 22B.

Den 7 september börjar en studiecirkel kring Eric Hobsbawms How to Change the World: Tales of Marx and Marxism (Little Brown UK, 2011). Cirkeln kommer att träffas 14 torsdagar under hösten på Kafé Marx i Stockholm klockan 18–20. Mejla cms@cmsmarx.org för anmälan och skriv ”Studiecirkel Marx” i rubrikraden. 

Fira Clarté med CMS

Senaste numret av Clarté handlar om dekolonisering. Varför är dekolonialitet som teori och avkolonisering som praktik relevanta även i ett svenskt sammanhang? Och hur ser relationen mellan dekolonisering och en socialistisk politik ut? 

Dessa och andra frågor kommer att diskuteras i ett samtal med författaren och aktivisten Gabriel Kuhn, genusvetaren Sofie Tornhill, aktivisten Lina Muktar Mohageb och Clartés redaktionsmedlem Daniel Strand. Samtalet leds av Clartés Erik Lindman Mata och arrangeras som ett samarbete mellan Clarté och CMS, tisdagen den 29 augusti på Hägerstens Medborgarhus i Stockholm. Här finns mer information.

Befinner du dig istället i Göteborg har Clarté release för numret med panelsamtal på Syndikalistiskt Forums bokcafé i Viktoriahuset lördag den 26 augusti klockan 16.

Marxistisk rättskritik med Pasjukanis 

Måndagen den 2 oktober klockan 13.15–15 hålls höstens första marxistiska forskarseminarium på Zoom. Titeln är Formalism och instrumentalism i den marxistiska rättskritiken: med vad måste pasjukaniansk teori börja?

Carl Wilén (postdoktor vid Avdelningen för mänskliga rättigheter, Historiska institutionen, Lunds universitet) presenterar ett artikelutkast och Karin Zackari (lektor vid Avdelningen för mänskliga rättigheter, Historiska institutionen, Lunds universitet) kommenterar. Därpå följer öppen diskussion.

Artikeln undersöker skillnader och likheter mellan formalistiska och instrumentalistiska antaganden inom marxistisk rättskritik genom att återvända till den sovjetiska rättsvetaren Jevgenij Pasjukanis (1891-1937). Formalistiska antaganden innebär att rätten, rättigheter och lagen ses som oberoende av kapitalismen. Instrumentalistiska antaganden förnekar detta oberoende genom att kritisera rätten som en del av den ideologiska överbyggnaden, som en funktion som underlättar varuutbyte och som ett instrument för den härskande klassen. Till skillnad från tidigare uppgörelser som samtidigt vänder sig mot både instrumentalism och formalism bidrar artikeln med en integrerad kritik som demonstrerar att dessa angreppssätt förenas av centrala affiniteter som är minst lika viktiga som deras olikheter.

Skicka ett mejl till forskning@cmsmarx.org  för att få texten och länk till zoom-rummet.

Arbetarhistoriker, se hit!

Om knappt ett år, den 11–13 juni 2024, arrangeras Europeiska arbetarhistorikernätverkets (ELHN) femte konferens i Uppsala. Värdar är Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek (ARAB) tillsammans med institutionerna för ekonomisk historia och statsvetenskap vid Uppsala universitet.

Konferensen organiseras av oberoende arbetsgrupper, som alla ansvarar för sina egna Call for Papers och sitt eget innehåll, därmed varierar deadline för CfP mellan 15 augusti och 30 september 2023. ELHN är till stor del en arbetskonferens: forskare kan testa idéer och hitta möjliga samarbeten med kollegor från Europa, och resten av världen.

Klicka här för mer information och samtliga Call for Papers.