Det superlånga sommarbrevet
Sommarens nyhetsbrev innehåller inte mindre än fem studiecirklar, fyra boktips och ett helt gäng med poddar. Det är en del Marx såklart, men också mycket annat. Social reproduktionsteori, ’black studies’ och revolutionär matematik till exempel. Förhoppningsvis finns det något för de flesta.
Mellan den 10 juli och 13 augusti har CMS sekreterare semester, så bli inte orolig om vi verkar frånvarande på internet och mejlsvar dröjer. I slutet av augusti är allt som vanligt igen och då kommer nästa utskick.
Till dess önskar vi en skön sommar!
Gemensam Marxläsning – var du vill
CMS Göteborg bjuder in till två digitala Marxcirklar i sommar. Den första utgår från Kommunistiska manifestet och har två träffar på Teams måndagarna den 17 juli och den 31 juli kl 20. Läsning till den första träffen är de olika förorden samt kapitlet ’Borgare och proletärer’.
Alla är välkomna och inga förkunskaper krävs!
Studiecirkel nummer två är klassikern Till kritiken av den politiska ekonomin från 1859. Även den på Teams, med start den 14 augusti klockan 20. Därefter fortsätter cirkeln att träffas varannan måndag. Mer information om upplägget finns på Facebook.
Frågor om de båda cirklarna besvaras av CMS Göteborg som nås via goteborg@cmsmarx.org.
Sommarcirkel i Stockholm
Sedan början av 2000-talet har flera namnkunniga libertarianer arbetat för att förverkliga sin dröm om en artificiell ö-värld. Tänk befolkade oljeplattformar ute på internationellt vatten. För många låter det nog som en dyster plats att leva på. Men för de som vill undkomma statligt inflytande kan det mycket väl framstå som en utopi.
Libertarianska fantasier formar redan vår samtid. Därför är de temat för årets upplaga av CMS Stockholms öppna sommarcirkel! Den 26 augusti klockan 11 ses vi på Kafé Marx i Stockholm för att diskutera Quinn Slobodians senaste alster, Crack-up capitalism – Market radicals and the dream of a world without democracy(Metropolitan Books, 2023).
Läs mer om boken i The Guardian och Los Angeles Review of Books.
Styrelsens sommarläsning
Revolutionär matematik, svenska anarkister, tyst tvång, Marx och robotarna är några av de ämnen som finns representerade på CMS-styrelsens läslistor för sommaren.
Justin Joques Revolutionary Mathematics: Artificial Intelligence, Statistics and the Logic of Capitalism (Verso, 2022) ger en fascinerande inblick i hur kapitalismen har förvandlat matematik, statistik och sannolikhetslära till något mer än tekniska hjälpmedel för effektiv produktion. Joque visar i stället hur den digitala kapitalismen med sina algoritmer och självlärande maskiner skapat sig en egen metafysik som sipprar ut i hela samhället.
När Marx talade om varufetischism och objektifierade tankeformer syftade han på hur människor kom att låta objekt som varor och pengar styra deras beteende ”bakom deras ryggar”. Senare marxister har på ett liknande sätt pratat om ”realabstraktioner” (Sohn-Rethel) eller nya former av opersonliga ”strukturella imperativ” (Postone) som inte tycks kunna härledas till någon specifik samhällsgrupps dominans. Joques analys går vidare i dessa spår genom att visa hur dagens superdatorer producerar sina egna mystiska objekt i form av statistiska ”sanningar” som vi inte har något annat val än att acceptera.
Ett av problemen att datorerna i dag hanterar större mängder data och räknar snabbare än någon människa någonsin kan göra, vilket gör det mänskligt omöjligt att bekräfta om resultaten är riktiga eller ej. Bara datorer kan bekräfta om datorerna har rätt, vilket innebär att matematiken själv – som många länge uppfattat som ett evigt och oföränderligt språk – har blivit till en experimentell vetenskap. Så långt är det hela av filosofiskt intresse, men de politiska och ekonomiska konsekvenserna blir enorma så snart vi tänker på att algoritmerna sätts i kapitalackumulationens tjänst och fattar beslut som påverkar oss alla – utan att vi har en chans att hänga med i hastigheten eller kunna förstå vad som händer.
Om den kapitalistiska marknaden för Marx var en sorts dator som kalkylerade fram ekonomiska värden i utbytesprocessen så står vi i dag inför en algoritmiserad hyperkapitalism i ordets rätta bemärkelse, där besluten presenteras på våra skärmar medan själva beräkningarna utförs bakom våra ryggar – av maskiner som programmerar om sig själva innan vi hinner vända oss om.
Den gyllene flottans sista seglats: svenska anarkister och situationister i 1960- och 1970-talets vänstervåg, (Vita ludens, 2023), av Alexander Eklund, (tidigare medlem i CMS styrelse), är en berättelse om den svenska situationiströrelsen, med fokus på gruppen Gyllene flottan. Förklarande text blandas med illustrationer, serier, textutdrag och översättningar.
Marx and the Robots – Networked production, AI and Human Labour (Pluto Press, 2022) av Florian Butollo & Sabine Nuss (red.), är en antologi ursprungligen utgiven på tyska som kom på engelska i fjol. Där bidrar en hel drös med forskare med olika kapitel om automatisering, ”industri 4.0”, ”deskilling” osv. Frigga Haug skriver till exempel om ett jättespännande, mångårigt projekt från förr, där automatisering studerades och ”deskilling”-tesen ifrågasattes (Projektgruppe Automation und Kvalifikation). Det finns en hel del spännande (och något kanske mindre spännande) från den tyska, mer eller mindre marxistiskt influerade, kontexten att hämta här för den som är intresserad av arbete, teknik, ny och gammal automatisering ur ett marxistiskt perspektiv.
Søren Maus Mute Compulsion: A Marxist Theory of the Economic Power of Capital (Verso, 2023) eller Stum tvang som den heter på danska i original presenterades i höstas på CMS-konferensen Marx22. Boken bidrar med en ny teori om ekonomisk makt genom att fokusera på de abstrakta och opersonliga uttrycken för makt som är unika för kapitalismen.
Black Studies and Marxism
När sommaren är slut börjar höstterminens studiecirklar. Först ut är ’Black Studies and Marxism: the Practice of Disorder’ med texter på engelska, men samtal både på svenska och engelska. Gruppen kommer att träffas varannan måndag med start den 4 september, totalt åtta gånger på Porten (Kungsgatan 84) i Stockholm.
Förra året höll CMS en studiecirkel om svart marxism som fokuserade på den historiska utvecklingen av ras och kapital. Höstens cirkel kommer att fokusera på hur vår samtida politiska ekonomi står i vägen för både antirasism och marxism och läsa texter som öppnar möjligheter för revolutionär teori och handling.
Cirkeln är öppen för alla, oavsett förkunskaper och alla texter kommer att skickas ut som PDF-filer innan varje möte. Mer information om läsning och anmälan finns på Facebook.
Berättelser om Marx och hans verk
Den 7 september börjar en studiecirkel kring Eric Hobsbawms How to Change the World: Tales of Marx and Marxism (Little Brown UK, 2011). Boken är en studie i utvecklingen av Karl Marx tankar och deras postuma inflytande. Hobsbawm skriver marxismens historia, ger introduktioner till några av Marx och Engels verk, skriver om Gramsci och fängslar med sin stora lärdom i beskrivningen av växelverkan mellan den historiska kontexten och idéers utveckling och inflytande.
Cirkeln kommer att träffas 14 torsdagar under hösten på Kafé Marx i Stockholm klockan 18–20. Mejla cms@cmsmarx.org för anmälan och skriv ”Studiecirkel Marx” i rubrikraden. Eventuella frågor besvaras av studieledare Eva-Lena Lundberg på 073-569 97 16.
När du tröttnar på Sommar i P1…
…är det tur att det finns så mycket annat spännande att lyssna på. (Fast det här avsnittet var helt okej.)
Att Radio åt alla har massor av grymma podcasts är ingen nyhet, men av någon anledning har vi missat att tipsa om podden Värdet av pengar som snart funnits i ett år. Sju avsnitt finns ute och det senaste, ’Bubbla eller pyspunka?’ gästas av Gustav Ingman, ekonomhistoriker och ledamot i CMS styrelse.
Carolina Uppenberg är liksom Gustav både ekonomhistoriker och styrelseledamot i CMS. Hon gästade podden Apans anatomi nyligen och pratade utifrån frågeställningen ’Vem skapar arbetaren?’. Finns det ett samband mellan omsorgskamper inom välfärd och hushåll, kamp för ökade resurser till skolan och ett försvar av aborträtten? Och döljer sig inte reproduktionskamperna ofta bakom det som slarvigt kallas kulturkamp? Lyssna bland dina vanliga poddar eller på Soundcloud.
För den som är nyfiken på Søren Maus Mute Compulsion, men kanske inte helt redo för att ta sig an boken rekommenderas detta avsnitt av Novara FM där författaren samtalar med Richard Hames om den inneboende kraften i kapitalismen som tvingar oss att reproducera kapitalistiska relationer.
Även Quinn Slobodian har poddat om sin bok Crack-Up Capitalism. Och på hans hemsida finns alla avsnitten från olika podcasts.
Sist, men inte minst, ska nämnas att det nu går att lyssna på ett par av Clartés texter. Även tidningen Brand som ju har sin egen podd, lär vara på gång med inspelning av texter. Så håll öronen öppna!