Kategorier
Nyhetsbrev

Marx, Negri, Palestina och lite mer

Här är årets sista nyhetsbrev från CMS med kommande studiecirklar, minnesord, solidaritetsaktioner inom akademin och lästips i flera genrer.

Marx, Negri, Palestina och lite mer

Här är årets sista nyhetsbrev från CMS med kommande studiecirklar, minnesord, solidaritetsaktioner inom akademin och lästips i flera genrer.

Får man önska sig ett antifascistiskt 2024 där ingen behöver dö på jobbet, ett jordklot som blir svalare istället för tvärt om och alla folks frihet? 


Marxläsning 2024

Två av vårens studiecirklar är redan öppna för anmälan. CMS Uppsala bjuder in till gemensam läsning av Kommunistiska manifestet och i Stockholm läser vi Understanding Marxism av Richard D Wolff. 

Uppsalagänget träffas första gången på ABF måndagen den 30 januari kl 19 och därefter vid ytterligare tre tillfällen. Det kostar ingenting att delta, men anmäl dig via mejl till uppsala@cmsmarx.org om du vill vara med.

Stockholmscirkeln hålls på Kafé Marx och börjar den 8 februari kl 18, för att sedan fortsätta träffas varje vecka under totalt 14 torsdagar. Richard D Wolff är kanske en av vår tids största marxistiska ekonomer och i sin bok går han igenom marxismen och dess grunder med fokus på att förklara ekonomi och marxistiska begrepp som mervärde. Utöver Wolff ingår även fyra texter om ackumulationen och den ursprungliga ackumulationen av Silvia Federici, Karl Marx, Prabhat Patnaik och Rosa Luxemburg. Även denna cirkel är självklart gratis. Mejla cms@cmsmarx.org och skriv ”Studiecirkel Marx” i rubrikraden för anmälan.

Vi minns Negri

Den italienske filosofen, rättsvetaren och författaren Antonio ”Toni” Negri är död. Under sitt 90 år långa liv var han både teoretiker och aktivist, parlamentariker och revolutionär, en partisanpojke som blev professor och hade den autonoma rörelsen som bas.

”Toni Negri var in i det sista en kommunist. En hoppets kommunist med blicken ständigt riktad framåt. Han spårade ständigt nya tendenser, sökte efter fröer till nya kamper, till och med i den mörkaste tiden.” skriver tidningen Brand i sin minnesruna.

Fronesis har med anledning av Negris bortgång tillgängliggjort en text som han själv skrev för dem för drygt 20 år sedan, Keynes och den kapitalistiska teorin om staten heter den. I Fronesis nummer 6–7 på tema Kapitalism intervjuades Toni Negri av Adam Andersson och även den texten går nu att läsa som pdf. Läs också Mathias Wågs text Negri på barrikaderna från 2021, som även publicerats i tidskriften Arbetarhistoria. 

Akademiker för Palestina

Det blir ingen jul i Betlehem, jesusbarnet ligger bland rasmassorna och de vise männen kommer inte fram. Men omvärlden protesterar. Demonstrationerna och solidaritetsaktionerna fortsätter så länge det behövs.

Över hela landet organiserar sig studenter, doktorander, docenter, professorer, lärare och personal vid svenska lärosäten i solidaritet med Palestina. Det började i oktober med walkouts och mobiliseringsmöten och utvecklades till Tuesdays for Palestine med olika typer av aktioner varje vecka. Kraven är omedelbart eldupphör och skydd i Gaza, en rättvis fred och mänskliga rättigheter. Kampanjen uppmanar även universiteten att avbryta alla samarbeten med israeliska lärosäten och forskningsinstitut som har samröre med den israeliska militärindustrin.

Det finns även en namninsamling med rubriken Akademiker för eldupphör som är startad av två professorer i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet.

Helgläsning 

Sist i månadens utskick är en samling blandade länkar till texter som vi rekommenderar för er som kanske får ledighet och lite tid över under storhelgerna.

• Senaste numret av tidskriften Arkiv som handlar om högerextremism och finns tillgängligt i sin helhet på Arkivs hemsida.

• Naomi Klein har lagt upp två kapitel ur sin senaste bok Doppelganger för gratis nedladdning på sin hemsida. Det är den delen av boken som handlar om Palestina och Israel och hur ockupationen och apartheidsystemet skapar vad Klein beskriver som ett ”doppelganger society”. 

• En hel ny bok med titeln Marknadens tid. Mellan folkhemskapitalism och nyliberalism där CMS Helena Tolvhed är en av de medverkande författarna finns tillgänglig för nedladdning här

• För er som inte har läst Johannes Anyurus otroliga text som placerar Gaza bredvid Hanoi och Guernica så finns den här.

• Tidskriften Fronesis har fyllt 25 och firar bland annat med en essäserie utifrån tidigare publicerade texter. Dessa tillbakablickar finns här.  

• Slutligen dikten Vila i strid av BAM (Burcu Sahin, Athena Farrokhzad och Merima Dizdarević) som nyligen publicerades i Brand. Här är ett utdrag:

Imperiet och dess tjänare vet ingenting om kärlek
När vi förstod det rätade vi ryggen, samlade kroppen
Vi kastade av oss deras moral, fundamentet för deras högfärd 
De som gjort oss livegna mötte vi som jämlikar
De som sa att vi gått för långt fick se oss gå längre