Tidigare konferenser

Tidigare konferenser

2013 års Marxkonferens var en stor framgång med över 2 000 deltagare och medverkande som Nina Björk och Michael Heinrich. Konferensen 2013 fokuserade på hur vi kan formulera en radikal samtidskritik och ställde frågan: vad kan Marx analys och systemkritik erbjuda för att förstå dagens samhälle?

2016 års Marxkonferens hade siktet inställt på politiska öppningar och kampen för en värld bortom kapitalismen, under parollen ”Att förändra en förändrad värld”. Marxismen ska som bekant inte bara hjälpa oss att förklara världen utan också hur vi kan förändra den. Frågan vi ställde oss här var alltså: hur kan vi koppla våra visioner om en annan framtid, till våra konkreta analyser av dagens samhällsförhållanden?

Marx2019 hade temat ”Klimathotet och kapitalismens död”. Det är i slutändan meningslöst att kämpa för socialismen om jorden redan blivit obeboelig. Klimathotet är samtidigt det yttersta beviset för kapitalismens omöjlighet: ett system som bygger på ständig och gränslös tillväxt kan inte leda till något annat än klimatapokalyps.

Marxkonferenserna ska vara en mötesplats för alla som inspireras av Marx eller utgår från marxistiska teorier i forskning, författarskap, politik och aktivism. Bidragen som presenteras får dock mer än gärna kommunicera med andra teoretiska, politiska och organisatoriska traditioner än den marxistiska.