Kategorier
Nyhetsbrev

Marxcirklar och sommarläsning

Sommarens nyhetsbrev innehåller som sig bör en del lästips i olika genrer; om organisering i olika former, historia och Palestina. För den Marxsugne finns både en sommarcirkel och en höstcirkel att anmäla sig till.

Marxcirklar och sommarläsning

Sommarens nyhetsbrev innehåller som sig bör en del lästips i olika genrer; om organisering i olika former, historia och Palestina. För den Marxsugne finns både en sommarcirkel och en höstcirkel att anmäla sig till.

Fler saker är på gång också. Samtalsserien om utopier fortsätter i början av nästa termin, och ett seminarium att se fram emot är det om situationismen som planeras härnäst. Förberedelserna av nästa stora Marxkonferens i CMS regi har också börjat. Anteckna sista helgen i oktober 2025 för Marx25!

Med detta önskar vi en skön sommar. Läs böcker, ät glass och glöm inte att demonstrera mot folkmordet i Gaza!


Sommarläsning 1

Det senaste numret av tidskriften OEI är drygt 600 sidor tjockt och har tema Organisering och rum för kultur. Bland de medverkande skribenterna finns den egyptisk-brittiske människorättsaktivisten Alaa Abd El-Fattah, journalisten och poddaren Mathias Wåg och sociologen Majsa Allelin som även är CMS ordförande.

Texterna handlar till exempel om folkets hus, kulturhus, platser för mångdisciplinära kulturella praktiker, undersökande publiceringspraktiker och studiecirkeln som form. 

OEI går att köpa via Daidalos förlag eller hos valfri bokhandel online. Det går givetvis även att prenumerera.

Sommarläsning 2

Tre böcker som CMS styrelse läser i sommar är Solens port av Elias Khoury, Parisaren av Isabella Hammad och De fattigas krig av Éric Vuillard.

De fattigas krig är en poetisk essä om de fattigas uppror i Europa, framförallt Tyskland, under 1300, 1400 och 1500 talen. I centrum står den unge teologen Thomas Müntzer, som slåss sida vid sida med upprorsmakarna och uppmanar dem att ifrågasätta varför Gud tycks ha tagit ställning för de rika. En kort och rasande bok, full av revolutionär historia.

Parisaren är en hyllad roman om kärlek, politik, klass, krig och identitet. Isabella Hammad skildrar en ung palestinier som reser till Frankrike i början av 1900-talet för att studera och därefter återvänder hem till ett land som är i början av sin befrielsekamp. Hammad som nu är aktuell med sin andra roman kommer förresten till Stockholm i höst för ett samtal med Judith Kiros på Kulturhuset.

Solens port har vi rekommenderat tidigare, men det är ett tips som tål att upprepas. I Elias Khourys episka roman beskrivs det palestinska ödet, från 1948 till vår tid, genom ögonen på en sjukskötare som vårdar en döende motståndsman på ett nedgånget sjukhus i Libanon. Där finns både motståndet, förlusterna och kärleken – en fantastisk bok för alla som vill lära sig mer om Palestinas historia.

Marx i parken

I Malmö firar Krakel sommar med Marxläsning i det gröna. Sju måndagar i rad träffas cirkeldeltagarna utanför Krakels lokal på Brobygatan 7 för att gå till parken och diskutera texter av och om några betydelsefulla marxistiska tänkare.

Marx i parken är ett sammanhang för alla som gillar att träffa folk i sommarsolen och är nyfikna på hur marxismen kan hjälpa oss att förstå och förändra världen, oavsett förkunskaper. 

Anmälan krävs, men cirkeln är lös i kanterna och man måste inte vara med alla gånger för att delta.

Läs Kapitalet med CMS

Marx analys och beskrivning av kapitalismens funktionssätt är fortfarande i mycket giltig idag och den 5 september drar vi igång en gemensam läsning av Kapitalets första band i Stockholm. Cirkeln kommer att träffas varje torsdag kl 18–20 och fortsätter efter jullovet.

Studiecirkeln är på en nivå som kräver åtminstone någon form av kännedom om Marx teorier. Detta för att få behållning av boken, med mycket läsning och ofta omläsning, samt närvaro på våra möten.

Mejla till cms@cmsmarx.org för anmälan och skriv i rubrikraden: Studiecirkel Marx. Eventuella frågor besvaras av studieledare Eva-Lena Lundberg som nås på nummer 073-569 97 16.