Din marxistiska livlina i mörkret
Strejk, välfärd, trygghet och kritisk teori är ämnen som ryms i månadens nyhetsbrev, liksom utblickar mot Palestina och Sydamerika. Vi har samlat några av de bästa läs- och lyssningstipsen just nu, tillsammans med fysiska mötesplatser för samtal och studier. Förhoppningsvis finns det något för de flesta som kan verka uppiggande och inspirerande, i denna på många sätt dystra höst.
Strejk och välfärd
Den 6 november bjuder Zenit in till ett samtal på Teater Tribunalen under rubriken “Strejk och välfärd”. I en tid som präglas av höjd konfliktnivå i offentlig verksamhet, men där motparten av allt att döma skiter både i de strejkande och i “tredje part” (läs SKR:s reaktion på vårdstrejken) behöver vi fundera på vilka nya kampformer vi ska att lägga i vår strejkverktygslåda.
Under kvällen blir det läsning ur Föreningen Arbetarskrivares senaste antologi med Carola Ankarborg och Erik Haking, musik som väljs av Edgar Mannheimer, från Kalam podcast och ett panelsamtal om strejken och välfärden, med Kristin Linderoth (Lunds universitet), Marta Aguirre (Vänsterpartiet Region Stockholm) och Ninïan Sassarinis-McGowan (SAC), och Samuel Carlshamre (Röda rummet) som moderator.
Så kom till Tribunalen, snacka, umgås – och planera för hur vi ska vinna fajten med Tesla, SKR och MTR! Länge leve strejken!
Dörrarna öppnas 18:00 och då finns både tidningar, drycker och snacks till försäljning.
OBS föranmälan krävs!
Kritisk teori, nu och till våren
Nu i höst ges en seminarieserie om kritisk teori och teoretisering på Stockholms universitet. Nästa tillfälle blir den 2 december kl 13–15 på tema Till ambivalensens försvar – kritiskt tänkande i digitaliseringens tid då Sven Anders Johansson från Mittuniversitetet presenterar sin nya bok. Seminariet hålls i biblioteket i villan på institutionen för kultur och estetik, som hittas på Frescativägen 22B.
Den 13–15 februari följs seminarieserien upp med en workshop med rubriken Critical theory & social practice in the Nordics: is there a Nordic critical theory?, också den på Stockholms universitet. Workshopen är ett samarbete med the Nordic Summer University som är ett nordisk-baltiskt nätverk för forskning och studier.
Den exkluderande tryggheten
Sociologen Ida Sjöberg disputerade nyligen vid Mittuniversitetet med avhandlingen A CALL FOR SAFETY: Mapping a dispositif of safety in entrepreneurial urban planning and development där hon bland annat använder sig av David Harveys begrepp ”urban entrepreneurialism”.
Sjöberg undersöker trygghetsbegreppet som politisk fråga, med Sundsvall som empiriskt exempel. Hur används trygghet för att marknadsföra platser och hur kan planering av och för trygghet och olika trygghetsskapande insatser begränsa tillgängligheten till offentliga rum i termer av inkludering och exkludering?
Avhandlingen visar att när trygghet vävs samman med städers planerings- och utvecklingsstrategier för att stärka dess konkurrenskraft och främja tillväxt, varken utmanas eller förändras de maktrelationer som strukturerar offentliga rum och som ger upphov till känslor av otrygghet. Sjöberg argumenterar i stället för att (o)trygghet snarare används som ett argument för att legitimera olika typer av exkluderande praktiker.
Läs hela avhandlingen här.
Månadens Palestinaläsning
Senaste numret av tidningen Brand har tema Studentintifada och innehåller fantastiska texter av bland andra Karin Zackari, Silas Aliki och CMS styrelseledamot Olof Bortz. På Brands hemsida finns också en intervju med bokaktuella Shora Esmailian som inte bör missas.
På närliggande tema har CMS John Hörnquist skrivit flera artiklar i olika tidskrifter om det pågående folkmordet i Gaza. Samtliga oerhört angelägna för att förstå de mekanismer och strukturer som möjliggör detta pågående brott mot mänskligheten, och fulla med länkar för vidare läsning. Läs Varför återfaller imperialismen i folkmord? och Från Irak till Palestina: Kolonialismen som liberalismens konsekventa inkonsekvens i Clarté och Folkmordets dominoeffekter i Parabol.
Sydamerikanska horisonter
Sist i detta utskick vill vi tipsa om Radio åt allas nya poddserie Horizontes som hittills avhandlat den misslyckade statskuppen i Bolivia tidigare i år, Argentinas historia och nutid samt det senaste valet i Venezuela. Lyssna och lär!