Kategorier
Nyhetsbrev

Marxism i Göteborg, Warszawa och dina öron

Tack alla ni som kom och gjorde Marx22 tillsammans med oss. Tack! Det blev en succé. Att något så nördigt som den ursprungliga ackumulationen kunde dra så mycket folk i tider som dessa är väldigt trösterikt och hoppfullt.

Marxism i Göteborg, Warszawa och dina öron

Tack alla ni som kom och gjorde Marx22 tillsammans med oss. Tack! Det blev en succé. Att något så nördigt som den ursprungliga ackumulationen kunde dra så mycket folk i tider som dessa är väldigt trösterikt och hoppfullt. Nu är det sent i november och nästa CMS-arrangemang hålls om bara en vecka i Göteborg. Läs mer om det nedan. Dessutom tipsar vi om en studiecirkel, poddar från vår konferens och så är det dags att skicka in bidrag till en internationell marxistisk och feministisk konferens som hålls i Polen nästa år. 


Missade du Marx22?

Det gjorde tyvärr Søren Mau, den danske filosofen som skulle ha medverkat i ett samtal om sin nya bok Stum tvang, men samtalet genomfördes utan honom och blev bra ändå. Något annat bra är att en del av programmet spelades in och går att höra om och om igen via Radio Nodens app. Ladda ner den där appar finns. Appen är gratis, men den som har råd får gärna donera till Noden via deras hemsida. Alla kronor räknas för en oberoende mediekanal som kämpar för att gå runt.

Folkbildning för fred och frihet

Den 3 december ordnar CMS Göteborg sitt traditionella höstseminarium på Viktoriahuset/Hagabion. Temat för i år är ”Fred och folkbildning” och bland de inbjudna deltagarna finns bland annat representanter från ABF, Svenska Freds och Plogbillsrörelsen.

Den internationellt uppmärksammade författaren och humanekologen Andreas Malm håller ett pass på eftermiddagen där han med utgångspunkt från sin senaste bok How to blow up a pipeline talar om civil olydnad och våldsanvändning som förändringsstrategi för miljörörelsen. Som vanligt serveras lunchbuffé till självkostnadspris i mitten av dagen. Poeten Athena Farrokhzad kommer också och läser ur sin senaste diktsamling Åsnans år i samband med lunchen.

Klicka här för att se hela programmet.

Call for Papers!

Den 31 januari 2023 är det deadline för bidrag till den femte internationella MarxFem-konferensen som hålls om ett knappt år i Warszawa. Temat är Body, Work and Care in Contemporary Digital Capitalism och fokus kommer ligga på teoretiska, politiska, kulturella och konstnärliga bemötanden av de pågående kriserna.

Konferensen arrangeras av nätverket transform! europe tillsammans med Rosa Luxemburg-stiftelsen och den polska stiftelsen Fundacja Naprzód. Läs mer på transform! europes hemsida.

Dags att läsa Kapitalet  

Snart börjar en ny studiecirkel på Kapitalets första band. Första träffen sker den 25 januari kl 18 på Vänsterpartiets expedition på Andra långgatan i Göteborg. Därefter bestäms upplägget av cirkelns deltagare, men preliminär plan är att träffas varannan onsdag under våren och hösten, med ett långt sommaruppehåll. Kontakta goteborg@cmsmarx.org för anmälan eller frågor.