Kategorier
Evenemang

Varför behöver vi utopier?

Tisdagen den 9 april kl 18 bjuder CMS och transform! europe in till ett samtal om vårt behov av utopier och bristen på utopiskt tänkande och fantasi i dagens samhälle.

Varför behöver vi utopier?

Tisdagen den 9 april kl 18 bjuder CMS och transform! europe in till ett samtal om vårt behov av utopier och bristen på utopiskt tänkande och fantasi i dagens samhälle. Arrangemanget hålls på Teater Tribunalen i Stockholm och medverkar gör skribenterna och debattörerna Roland Paulsen, Nina Björk och Mathias Wåg. Ekonomhistorikern och genusforskaren Ann Ighe modererar.

Vad drömmer vi om? Vilken värld önskar vi? Har vänstern ett behov av utopiska visioner? Socialister anklagas ömsom för att vara naiva idealister med orealistiska drömmar om ett mer rättvist samhälle, ömsom för att vara eviga gnällspikar som är bättre på att klaga över sakers förfall än på att formulera alternativa samhällsvisioner – detta i en tid av pågående klimatkris och galopperande ojämlikhet där torftig realpolitik frodas. Kanske är det just när det politiska mörkret ligger som tätast som behovet av utopier är som störst?

Kvällen är starten på en längre samtalsserie där vi utforskar olika infallsvinklar på utopier och behandlar ämnen såsom utopier genom historien, reella vägar mot utopier, klimatkrisen, feministiska utopier och situationism. Har du förslag på frågor relaterade till utopier som du önskar belysta inom denna serie så är du välkommen att höra av dig till CMS på cms@cmsmarx.org.

Det är dags att vakna från den kapitalistiska realismen och väcka den politiska fantasin till liv!