Kategorier
Nyhetsbrev

Utopier, samtal, fest och podd

Nu är det grejer på gång! Om mindre än två veckor bjuder CMS in till ett arrangemang som ni inte vill missa. Mycket händer i Stockholm framöver, vi tipsar om flera festligheter att se fram emot.

Utopier, samtal, fest och podd

Nu är det grejer på gång! Om mindre än två veckor bjuder CMS in till ett arrangemang som ni inte vill missa. (Den som trots allt missar kommer förmodligen kunna lyssna i efterhand.) Mycket händer i Stockholm framöver, vi tipsar om flera festligheter att se fram emot. Men också en pinfärsk podcast som går till botten med Palestinafrågan på ett både intelligent och tillgängligt sätt. Den går att lyssna på var och när som helst.

Vi ses och hörs!


Varför behöver vi utopier?

Tisdagen den 9 april kl 18 bjuder CMS och transform! europe in till ett samtal om vårt behov av utopier och bristen på utopiskt tänkande och fantasi i dagens samhälle. Arrangemanget hålls på Teater Tribunalen i Stockholm och medverkar gör skribenterna och debattörerna Roland Paulsen, Nina Björk och Mathias Wåg. Ekonomhistorikern och genusforskaren Ann Ighe modererar.

Vad drömmer vi om? Vilken värld önskar vi? Har vänstern ett behov av utopiska visioner? Socialister anklagas ömsom för att vara naiva idealister med orealistiska drömmar om ett mer rättvist samhälle, ömsom för att vara eviga gnällspikar som är bättre på att klaga över sakers förfall än på att formulera alternativa samhällsvisioner – detta i en tid av pågående klimatkris och galopperande ojämlikhet där torftig realpolitik frodas. Kanske är det just när det politiska mörkret ligger som tätast som behovet av utopier är som störst?

Kvällen är starten på en längre samtalsserie där vi utforskar olika infallsvinklar på utopier och behandlar ämnen såsom utopier genom historien, reella vägar mot utopier, klimatkrisen, feministiska utopier och situationism. Har du förslag på frågor relaterade till utopier som du önskar belysta inom denna serie så är du välkommen att höra av dig till CMS på cms@cmsmarx.org.

Det är dags att vakna från den kapitalistiska realismen och väcka den politiska fantasin till liv!

Fest med fyra forskare

Ytterligare ett arrangemang på Teater Tribunalen går av stapeln den 12 april kl 18 när boken Mellan resignation & framtidstro – livsvillkor och lärande hos förortens unga har Stockholmsrelease. Förlaget och författarna kommer att presentera boken och därefter hålls fyra korta föreläsningar och ett panelsamtal med René León Rosales, forskare vid Mångkulturellt centrum i Botkyrka samt lärare vid Södertörns högskola, Lisa Kings, forskare och lärare i socialt arbete, vid Södertörns högskola, Magnus Dahlstedt, forskare i socialt arbete vid Linköpings universitet och Julia Sandahl, forskare i kriminologi vid Stockholms universitet. Modererar gör Helya Riazat som är rektor för Järvaskolan.

Mer information om kvällen finns här.

Zenit – save the date 

Den 27 april bjuder vi in till Zenit – Radikalt forum på Hägerstensåsens Folkets hus kl 18. Det är ett nytt initiativ som samlar olika vänstertidskrifter, -tankesmedjor och organisationer och där CMS är med på ett hörn. Mer information kommer, håll utkik i våra sociala medier och förbered er på fest!

Proffsigt Palestinasnack 

Månadens poddtips är nystartade Kalam Podcast med radiojournalisten Edgar Mannheimer. Producent och researcher är Sam Carlshamre från CMS styrelse. Hittills finns två avsnitt ute att lyssna på via de vanliga poddplattformarna och de handlar båda om Nakba, katastrofen 1948, när omkring 750 000 palestinier fördrevs från sina hem. Gäster hittills i podden är den palestinska författaren och arkitekten Suad Amiry, den israeliske journalisten Gideon Levy och den egyptiske forskaren och professorn Khaled Fahmy.

Kalam som betyder ”prat” på arabiska är på engelska och kommer handla om mellanösterns kultur, historia och politik. Hela första säsongen fokuserar på Palestina.