Cirkel, seminarium och strategi för demokrati
Månadens (något försenade) utskick inleds med två lästips: Den nordiska vänstern har nyligen släppt en publikation om marknaden i välfärden och medverkar där gör ingen mindre än CMS ordförande Majsa Allelin. Här finns hela rapporten.
Det andra tipset är på samma tema som årets stora konferenshändelse, Marx25 – nämligen imperialism. John Bellamy Foster skriver i Monthly Review under rubriken The New Denial of Imperialism on the Left. Perfekt läsning för den som vill värma upp inför hösten.
Och glöm för allt i världen inte att skicka in era sessionsförslag och abstracts till konferensen. Senast den 17 april vill vi ha dem till marxconf@cmsmarx.org.
Situationisterna och utopi
Äntligen har det blivit dags för det tredje seminariet i CMS serie om utopier. Denna gång är temat situationisterna och deras förhållande till utopibegreppet.
Visst lever vi i ett skådespelssamhälle? Ett samhälle av spektakel där vi alieneras och passiviseras genom en ohämmad konsumtion. Ett skådespel som både är kapitalism och som syftar till kapitalismens bevarande. Som förstör allt i sin väg – våra relationer, vår hälsa, miljö och klimat. År 1967 publicerade situationisten Guy Debord boken La Société du spectacle – Skådespelssamhället – som kom att bli en viktig inspiration för majrevolten i Frankrike nästkommande år.
Även i Sverige fanns situationister i exempelvis Gyllene flottans gestalt. Situationisternas influenser på efterkommande teori och praktik är också stor där filosofer, osynliga kommittéer och reclaim-rörelser alla låtit sig inspireras. Men hur förhåller sig den situationistiska teorin och praktiken till utopier? Vilka utopiska öppningar finner vi i ett allomgripande skådespelssamhälle? Vad pekar bortåt, utåt, framåt?
Om bland annat detta samtalar Roxy Farhat, konstnär och filmare bakom The Society of the Spectacle, och Alexander Ekelund, författaren bakom Den Gyllene flottans seglats – Svenska anarkister och situationister i 1960- 1970-talets vänstervåg.
Seminariet hålls den 22 april på teater Tribunalen i Stockholm och dörrarna öppnas för mingel kl 17.30. Själva samtalet pågår kl 18–20.

Årets första forskarseminarium
Marxistiska forskarnätverket bjuder in till vårens två första seminarier där Majsa Allelin och Ella Petrini som båda sitter i CMS styrelse kommer presentera sin forskning.
Majsa Allelin är först ut, onsdagen den 23 april kl 17.30 med ett seminarium i Hägerstensåens medborgarhus. Rubriken är Dygd, konstart eller entreprenörskap? Uppfattningar om teknisk kunskap och (ny)skapande genom tid och rum och Fredrik Sjögren är kommentator.
Tisdagen den 13 maj kl 17.30 presenterar Ella Petrini sitt arbete på Kafé Marx, Kungsgatan 84 i Stockholm, under rubriken Mot en ekologisk arbetsprocessteori: arbete och miljö inom det industriella skogsbruket. Daniel Bodén är kommentator.

Studiecirkel: Marks
Torsdagen den 24 april kl 18–20 startar en ny studiecirkel med CMS i Stockholm. Vi läser Den moderna världens ursprung av Robert B Marks, en global skildring av industrikapitalismens framväxt som behandlar begrepp som kolonialism, imperialism och ekologi.
Cirkeln träffas sex torsdagar i rad på Kafé Marx, Kungsgatan 84, och boken kommer finnas att köpa för 200 kronor vid det första tillfället.
Anmäl deltagande till cms@cmsmarx.org och skriv ”Marks” i ämnesraden.

Månadens nyårslöfte
Det kanske verkar lite sent, men norooz var faktiskt bara härom veckan. Månadens tips på nyårslöfte (i efterskott) kommer från CMS nya styrelseledamot Herman Geijer. Han uppmanar oss alla att delta i minst en fysisk manifestation per månad. Varför? Jo därför att ”demokrati är som en haj. Den dör om den slutar simma”.
Det räcker inte med individuell konsumentmakt, bojkott utan en rörelse är ett tecken på maktlöshet snarare än ett medel för politisk påverkan. Därför bör vi i dessa tider, när demokratin skärs ned, göra det till en vana att manifestera motstånd. Inspireras av det amerikanska motståndet mot Trump och möt våren på gatorna!