Kategorier
Nyhetsbrev

Teori, aktivism, dramatik och lite trams  

I detta utskick av CMS nyhetsbrev hittar du en internationell konferens, aktuella föreläsningar, poddar, teatertips, och ett marxistiskt meme.

Teori, aktivism, dramatik och lite trams   

I detta utskick av CMS nyhetsbrev hittar du en internationell konferens, aktuella föreläsningar, poddar, teatertips, och ett marxistiskt meme. En nyhet för månaden är att CMS nu finns på sociala medieplattformen Bluesky. Där kommer vi posta uppdateringar med ojämna mellanrum, ungefär på samma sätt som vi använder Instagram och Facebook.  

Planeringen inför Marx25 fortsätter givetvis och för er som funderar på att medverka (gör det!) finns Call for Papers både på svenska och engelska här. Hjälp oss gärna att sprida inbjudan till så många som möjligt!


Kapitalet tar plats på scen

Nu kan Kapitalet upplevas som scenkonst på Teater Tribunalen i Stockholm. Poeten och fackligt aktive Emil Boss har samlat vittnesmål från vår tids utsatta migrantarbetare och Dror Feiler gör musikalisk åverkan på vår verklighetsuppfattning med en samling illa åtgångna instrument och ljudmaskiner. Tillsammans skapar de ett ”musikdramatiskt agitatorium” om det kapitalistiska systemets mekanismer – för sångare, skådespelare, kör, vävare, snickare och mekaniker. Karl Marx bidrar med fotnoterna ur Das Kapital.

Kapitalet spelas till och med den 16 mars och biljetter köps via Teater Tribunalens hemsida.

Omar Barghouti besöker Sverige

I början av mars kommer den palestinska människorättsaktivisten Omar Barghouti till Sverige för en föreläsningsturné. Barghouti är en av grundarna till den internationella BDS-rörelsen, mottagare av Gandhis fredspris 2017 och författare till boken Boycott, Divestment, and Sanctions: The Global Struggle for Palestinian Rights, (Haymarket Books, 2011). Hans krönikor och artiklar har publicerats i tidskrifter som The New York Times och The Guardian och han är är även medförfattare till antologin The Case for Sanctions Against Israel, (Verso, 2012) tillsammans med bland andra Angela Davis, Naomi Klein och Ilan Pappe.

Lyssna på Omar Barghouti på Biograf Panora i Malmö den 4 mars då han samtalar med författaren Balsam Karam, på Göteborgs universitet den 5 mars tillsammans med Markus Gunneflo, forskare i folkrätt och mänskliga rättigheter, eller på Stockholms universitet den 7 mars då han deltar i ett panelsamtal med Greta Thunberg och Maria Ferm från Amnesty International Sweden. Fler datum och städer finns här.

Konferens för dekolonialism

I november hålls den sjätte internationella MarxFem-konferensen i Porto, Portugal. Underrubriken är ”Decolonising Bodies, Territories and Practices” och sista dagen för att skicka in bidrag är den 31 mars.

I en tid som präglas av militarism, där extremhögern och fascismen är på frammarsch och får makt, blir våld – materiellt och symboliskt – utbrett och normaliserat, det hotar våra liv och tar ifrån oss våra rättigheter. Denna konferens försöker vara en del av svaret genom att skapa internationella nätverk och bygga broar av solidaritet för motstånd, hopp och engagemang.

Poddtips apropå

Fascismen är inte längre bara på frammarsch, utan ett reellt faktum i stora delar av världen. Några aktuella poddavsnitt som behandlar denna ideologi och hur den drar fram är norska Mímir&Marsdal och det senaste avsnittet av Apans anatomi. Mímir&Marsdal har flera avsnitt under rubriken FrP-koden, lyssna till exempel på Fascisme i vår tid? med Audun Lysbakken och Jonas Bals och Høyrebevegelsens to ansikter som gästas av CMS styrelseledamot Ali Esbati.

I Apans anatomi pratar Mathias Wåg och Herman Geijer utifrån rubriken Monster, memer och massakrer om zombievirus, dubbelgångare, Frankensteins monster och fantasmspöken. Avsnittet släpptes med otäck timing den 3 februari, dagen innan attentatet i Örebro

Månadens meme