Kategorier
Nyhetsbrev

Massor av evenemang och ett lästips

Det händer mycket kul de närmsta veckorna. Vad sägs till exempel om ett forskarseminarium om fackliga frågor, en marxistisk konferens och ett stort, internationellt möte för att planera framtiden? 

Massor av evenemang och ett lästips

Den här månaden kommer CMS nyhetsbrev lite tidigare än vanligt. Det beror på att det händer så mycket kul de närmsta veckorna och vi vill hinna tipsa om allt i god tid. Vad sägs till exempel om ett forskarseminarium om fackliga frågor, en marxistisk konferens och ett stort, internationellt möte för att planera framtiden? 

Och om bara en vecka, den 24 maj, är det release för ett nytt nummer av tidningen Arbetarhistoria som ges ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek. Temat för numret är Kapitalism & kolonialism och kalaset hålls på restaurang Cirkeln i ABF-huset i Stockholm. Kanske ses vi där. Kanske någon annanstans.  


Arbetarna och den nya tekniken

Den 30 maj arrangerar Marxistiska forskarnätverket ännu ett digitalt forskarseminariumArvand Mirsafian, doktorand i ekonomisk historia vid Uppsala universitet, presenterar då sin forskning med arbetstiteln Arbetarna och den nya tekniken: En studie om facklig kamp, arbetsfred och rationalisering i Sverige 1920–1950. Efteråt ges utrymme för diskussion och frågor. Något textunderlag finns inte denna gång.
 
Varmt välkomna att , tisdag 30 maj klockan 13.00–ca 15.

Det nationale og det internationale

Danska SMS, Selskab for Marxistiske Studier, arrangerar sin åttonde årliga konferens i höst. Temat är The National and the International och förklaras såhär: 

Nationalism still penetrates all aspects of political and cultural life. On a theoretical level, however, the pairing of national and international is currently challenged by alternative spatial notions such as ”localities,” ”extra-territoriality,” ”environment,” ”sphere of influence,” ”alliance,” and ”empire.”

Konferensen äger rum på Syddansk Universitet den 6-7 oktober i år och redan nu går det att registrera sig för att delta. Deadline för abstract är den 1 juni och all övrig information finns i SMS Call for Papers.

Kvinna i vårdkläder och munskydd

Essä-nytt på webben

Sociala medier i all ära, men en egen hemsida är bra mycket mer stabilt. Förutsatt att den funkar förstås. Och det gör CMS sida nu. Den kan, och kommer att, förbättras men innehållet ska vara korrekt och det finns en bloggfunktion. Där postas även de här nyhetsbreven sedan en tid tillbaka och tanken är att det ska bli mer uppdateringar och olika typer av artiklar framöver.

Redan nu finns en nyskriven essä av CMS styrelseledamot Olle Uppenberg publicerad. Rubriken är Kapitalistisk värdeproduktion och den offentliga sektorn. Läs den gärna! Vill du skriva ett svar eller på annat sätt bidra till innehållet på hemsidan går det bra att mejla till cms@cmsmarx.org

Välkommen till framtidsfabriken

Den 15–18 juni bjuder nätverket transform! europe och en rad andra vänsterorganisationer och gräsrötter i Europa in till The Future Factory i Rom. Det är ett tre dagar långt möte som riktar sig till akademiker, aktivister och föreningar som vill diskutera, planera och ta fram ”non-militaristic, non-antagonistic, collaborative futures” där krig och exploatering är både otänkbart och omöjligt.

På dagordningen står workshops, föreläsningar och samtal som ska koppla ihop fredsrörelsen med andra kamper för antirasism, flyktingsolidaritet, klimaträttvisa, feminism och social rättvisa. 

I skrivande stund har registreringen ännu inte öppnat, men den kommer att göra det inom kort. Håll utkik på The Future Factorys hemsida