Kategorier
Nyhetsbrev

Nytt år, nya cirklar

CMS börjar året med flera studiecirklar i både Göteborg och Stockholm. Marxtexter blir det självklart, men också Freud, arbetarhistoria och skönlitteratur.

Nytt år, nya cirklar

CMS börjar året med flera studiecirklar i både Göteborg och Stockholm. Marxtexter blir det självklart, men också Freud, arbetarhistoria och skönlitteratur. Utöver själva läsningen innebär cirkelverksamheten också chans till spännande diskussioner och möten. Varmt välkommen att vara med! 

För dig som hellre läser på egen hand har vi ett boktips som står högt på styrelsens läslista för tillfället. Men kanske blir också den föremål för cirkelläsning framöver.


Läs med CMS i vår

Klass i rörelse
Känner du att dina kunskaper om den svenska arbetarrörelsens historia sedan 1870 fram till nutid är lite rostig? Oroa dig inte, under våren håller CMS en cirkel där vi läser boken Klass i rörelse: arbetarrörelsen i svensk samhällsutveckling som med rikt illustrerat bildmaterial oljar ditt gnisslande tankemaskineri genom att täcka in alla viktiga milstolpar med kärnfull analys. 
Anmäl er till hampus.bystrom@gmail.com om ni vill vara med.

Historien
Historien av Elsa Morante från 1974 är en tidlös skildring av kärlek, fasor och skandaler mot fonden av det fascistiska Italien. Den här tjocka, mäktiga romanen finns både på biblioteket och att köpa begagnad. Cirkeln har tre träffar, söndagarna 5 och 19 februari samt 5 mars kl. 13-15 på Vänsterpartiets expedition i Göteborg. Till första träffen läser vi kapitlen ”…..19**” – ”…..1942” (cirka 135 sidor), och bestämmer därefter upplägg för följande möten. Anmäl deltagande till ahlqvistlisa@gmail.com senast fredag 3 februari.

Freudomarxism
I slutet av februari startar en studiecirkel i freudomarxism, alltså försök att kombinera Freuds och Marx teorier. Cirkeln kommer att hållas i Stockholm med träffar var tredje vecka fram till sommaren. Mer information kommer, men det går redan nu att anmäla sitt intresse till mats.deland@gmail.com.

Texter av Marx
Kritik av Gothaprogrammet och andra texter av Karl Marx står på litteraturlistan för ytterligare en stockholmsbaserad cirkel som startar den 16 februari kl 18. Därefter träffas deltagarna under 14 torsdagar mellan kl 18 och 20 på Kafé Marx i Stockholm. 
Anmäl dig genom att skicka ett mejl till cms@cmsmarx.org. Skriv ”Studiecirkel Marx” i rubrikraden.

Kannibalkapitalism

Nancy Frasers senaste bok, Cannibal Capitalism hör till de första vi tar oss an i år. Om det ekonomiska system som omättligt slukar allt i sin väg och förgör allt levande, men också om motstånd och lösningar för en hållbar framtid. För en introduktion till begreppet Cannibal Capitalism rekommenderas Martín Mosqueras intervju med Fraser i Jacobin från 2021.