Kategorier
Nyhetsbrev

Strejker och studier

I månadens nyhetsbrev ligger fokus på strejkvapnet. Både aktuella kamper, historiska analyser och populärkulturella skildringar finns intryckta bakom de små länkarna.

Strejker och studier

I månadens nyhetsbrev ligger fokus på strejkvapnet. Både aktuella kamper, historiska analyser och populärkulturella skildringar finns intryckta bakom de små länkarna. Må de vågor av radikal organisering som går genom Europa bära med sig kraft och varaktig samhällsförändring!

En utmärkt förberedelse för vad än framtiden har med sig är naturligtvis att studera och vi är extra glada över att kunna tipsa om en cirkel i regi av CMS lokalgrupp i Uppsala. Följ deras förehavanden eller ta kontakt via deras facebooksida.


Strejken lever

I dessa tider av politiskt mörker lyser den senaste tidens strejker i Europa starkt. Det är bara veckor sedan tusentals finska industriarbetare lade ned sitt arbete med krav på högre löner. I Frankrike pågår fortfarande kraftfulla protester och strejker mot regeringens planer på att höja pensionsåldern och i Spanien demonstrerar hundratusentals till stöd för strejkande vårdpersonal. Bara för att nämna några exempel.

I Storbritannien pågår just nu den största strejkvågen sedan decennier och det är historiskt många grupper som strejkar, inklusive tjänstemannagrupper som lärare för första gången. Samtidigt finns lagförslag om att inskränka strejkrättigheter ytterligare, i ett land där dessa som del av Thatchers eftermäle redan är mycket restriktiva, med förbud mot sympatistrejk och mot att riskera ”allmänhetens liv och hälsa”. Det aktualiserar diskussioner om strejken som vapen och som utsträckning av demokratin. Kan strejker verka förändrande och mobiliserande, och skapa ökad klassmedvetenhet, i vår samtid?

Ett hett tips för den som vill sätta sig in mer i den bakgrunden till dagens händelser är att lyssna på Novara medias historiska genomgång av landets strejker. Som populärkulturell bonus rekommenderas även avsnittet om strejker på film samt brittiska kriminalserien Sherwood som ligger på Svt play.

Läs Kapitalet i Uppsala

Har du alltid känt att du borde ta tag i att läsa Kapitalet? Undrar du hur många alnar linneväv det går på en rock? Vill du beväpna dig med den mest fruktansvärda projektil som någonsin avlossats mot borgarnas huvud?

Det blir enklare och roligare tillsammans. Kom med och läs första volymen av Kapitalet med CMS Uppsala. Studiecirkeln startar den 11 april och träffas därefter varannan tisdag klockan 19 på ABF på S:t Persgatan 22B. Skicka gärna ett mejl till uppsala@cmsmarx.org om du vill vara med.

Ny partiideologi

Vänsterpartiet, som en gång instiftade CMS, har uppdaterat sin ideologiskola. Det är ett stort studiematerial om hur partiets partiprogram förhåller sig till partiets politiska projekt och det går utmärkt att läsa i grupp som en studiecirkel.

Den som är nyfiken på att fördjupa sig mer i ideologiskolan kan med fördel kontakta John Hörnquist, studiesamordnare i Vänsterpartiet som kommer leda en cirkel på materialet under våren. Sista anmälningsdag är den 12 mars.